Den gamla sjöboden har stått på samma plats i Spiken i över etthundra år. Under lång tid användes den som iskällare. Fiskarna sågade upp stora isblock under vintrarna, som man sedan lagrade i boden för att använda vid förvaring av fisken under sommaren.

På 1960-talet byggdes en ny iskällare i hamnen. Tekniken hade gått framåt. Nu användes frysar för att göra isen, och kylar att förvara den i. Den gamla iskällaren blev redskapsbod för nät, ryssjor och andra fiskredskap.

Hösten 1984 började förvandlingen. Jag övertog redskapsboden efter min far, och Café Sjöboden öppnade den 15 juni 1985. Sortimentet bestod av smörgåsar, bullar, kakor, glass, kaffe och läsk. Efter några år började vi servera enklare luncher, och 1988 byggde vi till en större köksdel.

Åtta år efter starten bestod Sjöboden av lunchservering, kvällsrestaurang, café och glasskiosk. Vi anställde duktiga kockar som höjde kvaliteten på maten. Nästa steg i utvecklingen var att satsa ännu mera på maten och miljön. Café och kioskverksamheten lades ner, köket byggdes om och vår glasveranda gjordes om för att kunna ta emot gäster året runt.

Ett bevis på att vi arbetade åt rätt håll kom 2001 då vi blev certifierade av Västsvenska turistrådet som en av tjugo Västsvensk Mersmakrestauranger med hög kvalitet på mat, service, miljö och med hög andel lokalproducerade råvaror. Vi har också blivit uppmärksammade av White Guide – Sveriges bästa restauranger, och har under de senaste åren funnits med bland de bästa restaurangerna i Sverige som blivit poängbedömda. Stor uppmärksamhet har vi också fått för vår dryckeslista.

Från och med några år tillbaka har vi i stort sett öppet året runt, från helgöppet i februari till julbord i december.

Välkomna till Restaurang Sjöboden året runt!

Petter Nordgren med familj

Sjöboden 1988
Sjöboden 2003